marți, 4 iunie 2013

Prizele Rachetei

 Despre prizele rachetei s-au scris pana in prezent carti intregi, existand o cantitate uriasa de nume si denumiri ale diverselor prize.
Pentru a intensifica si mai mult haosul, terminologia europeana se deosebeste partial de cea americana si de cea australiana.
Indiferent de diversele nume si denumiri, care s-au unuficat in ultimii ani,motivam prizele avantajoase, prezentand sensul si rolul acestora.
 O priza optima trebuie sa asigure pentru lovitura respectiva premise optime pentru un transfer optim al impulsului intr-un punct de impact. Un transfer optim de impuls este dat insa numai atunci cand incheietura mainii opune o rezistenta mare mingii lovite, cand varful rachetei si mana care loveste se afla la o distanta si pe o directie corecta fata de corp si cand corpul se afla in echilibru.
Deoarece punctul de impact ideal este stabilit pentru toate loviturile, este de recomandat ca la stabilirea prizei corecte, racheta sa fie adusa mai intai in aceasta pozitie cu mana care nu joaca. Astfel varful rachete la forehand , de exemplu, va fi adus, in cazul unui cot indoit oarecum lateral fata de centrul de greutate al corpului, intr-o pozitie verticala.
Racheta pozitionata astfel este prinsa apoi cu mana care loveste, si una dintre prizele optime pentru aceasta lovitura este perfecta. Aceasta priza permite executarea tuturor loviturilor de forehand (drive, topspin, slice, drop shot, voleul de forehand) in punctul optim de impact cu incheietura mainii, pozitionata normal si mulculatura antebratului relativ relaxata. Cu cat palma este intoarsa mai mult spre stanga, cu atat se deplaseaza mai mult punctul de impact inspre inapoi si mana poate opune cu atat mai putina rezistenta , deoarece incheietura mainii, si prin ea palma, aluneca din ce in ce mai mult peste maner. Priza estica are varful format din degetul mare si cel aratator la mijlocul fetei superioare a manerului rachetei.Baza degetului aratator pe fata superioara si din dreapta , iar podul palmei, de asemenea, pe aceasta fata.
 Priza Continentala: La priza continentala sau priza semicontinentala la forehand , cotul trebuie sa fie intins in mod nenatural si se ajunge la incordarea intregii mulsculaturi a bratului. Priza continentala are varful unghiului format din degetul mare si cel aratator plasat pe muchia superioara a partii stangi a rachetei .
 Cu cat palma este intoarsa mai mult spre dreapta , cu atat mai mult va aluneca sub maner.Astfel punctul de impact se deplaseaza din ce in ce mai mult spre inainte si in acest caz , din nou, rezistenta mainii va scadea.Mai departe se ajunge in situatia extrema pana la asa-numita priza extrema (vestica), care se preteaza foarte bine pentru un topspin puternic.
 Pentru drive, slive, drop shot si voleu , nu este adecvata priza vestica.
 Priza vestica determina o inclinare mare spre inainte a partii superioare a ramei rachetei si are varful unghiului format din degetul mare si cel aratator pe muchia superioara a partii drepte a rachetei, iar baza degetului mare si podul palmei pe fata laterala si din dreapta a rachetei.
 Pentru backhand (lovitura de pe partea stanga), se foloseste cu succes priza continentala fiind adecvata pentru toate loviturile de backhand si anume:drive, topspin, slice, voleul de backhand.
 In cazul corpului pozitionat lateral, racheta se tine cu mana stanga in fata corpului in asa fel incat cu cotul intins in mod natural si cu suprafata rachetei verticala, poate fi prinsa cu mana dreapta de sus in fata centrului de greutate al corpului. Inclinarea planului rachetei poate influenta executia unei lovituri, iar cele mai eficiente lovituri de pe partea dreapta se obtin cu priza estica, iar pentru loviturile de pe partea stanga priza continentala.
 O priza corecta, este aceea care asigura jucatorului un randament maxim in executarea tuturor procedeelor tehnice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu